Ја знаете ли оваа тајна на кафето?

Loading...

Многумина од нас не можат да го започнат денот без утринско кафе кое не буди и одржува будни во текот на целиот ден. Сепак фактите фрлаат сосема поинакво светло на тоа досегашно верување. Омилениот утрински пијалак, сепак, нема таква моќ како што сме мислеле.Во истражувањето спроведено на еден британски Универзитет, е откриена вистината за кафето, која всушност покажува дека идејата за нејзиниот неверојатен ефект на будењето постои само во нашата глaва. Кафето не нé разбудува, туку верувањето дека за тоа служи.
Британските научници проучувале 88 доброволци, големи љубители на кафе, кои го пиеле најмалку два пати на ден. Испитаниците биле поделени во две групи, така што на едната група им дале кафе со кофеин, но им било речено дека не содржи кофеин, додека другите учесници добиле без кофеин, а им било речено дека содржи кофеин.

 
Добиените резултати покажале деа пиењето кафе во реалноста воопшто не влијае на нашата будност.
Испитаниците кои пиеле кафе со кофеин имале добри реакции и имале голем елан, но најголемо изненадување е откритието дека подобри реакции и попродуктивни биле оние кои пиеле кафе без кофеин.
Заклучокот е дека, сепак, сé е во нашата глава, односно помислата дека сме земале кофеин може да произведе подобра и поголема концентрација, тврдат стручњаците.
 Во истражувањето спроведено на еден британски Универзитет, е откриена вистината за кафето, која всушност покажува дека идејата за нејзиниот неверој

loading...
Loading...