Каква врска има Bluetooth со син заб? Дали знаете како оваа технологија го доби името?

Loading...

Bluetooth (во буквален превод „син заб“), е еден од најпопуларните начини за безжично поврзување на мобилни телефони. Меѓутоа, дали ја знаете интересната приказна која стои зад ова име?Со оглед дека Синозабиот ги обединил Данска и Норвешка, програмата за поврзување Bluetooth, која ја осмислиле компаниите Ericsson, Nokia, Intel и Toshiba, е наречена токму според него.
Покрај тоа што овој софтвер го добил името според познатиот обединител, неговиот логотип настанал со комбинирање на нордиските руна, кои ги означувале неговите иницијали.
На едно поле кое се наоѓа југозападно од Копенхаген, лежи она што останало од утврдувањето кое го соградил токму овој човек. Тврдината на Харалд е првата која била пронајдена во оваа држава во последните 60 години.Со оглед дека Синозабиот ги обединил Данска и Норвешка, програмата за поврзување Bluetooth, која ја осмислиле компаниите Ericsson, Nokia, Intel и T

loading...
Loading...