Кенеди го разоткрил планот за нов светски поредок во 1961 година

Loading...

Во еден говор пред здружениоето на новинари на Америка, Кенеди зборувал за „монолитен и немилосрден“ заговор, и се верува дека овој говор му ја запечатил судбината.Ова е транскрипт од говорот на тогашниот американски претседател Џон Фицџералд Кенеди од 27 Април 1961 година, кој го одржал пред американските новинари.
„Самиот збор „таинственост“ е одбивен во слободно и отворено друштво, и нам како народ ни е вродено да сме против такви тајни здруженија, тајни заклетви и тајни постапки. Неодамна заклучивме дека затајувањето и прикривањето на одредени работи ги надминува опасностите кои се користат како оправдување за истите. Дури и денес, малку е вредно да се противиме на заканите од затворените друштва.

 
„Ширум светот ни се спротиставува „монолитен и немилосрден“ заговор од организација која се потпира на тајни средства и ја шири сферата на своето влијание – на инфилтрација наместо инвазија, на заплашување наместо на слободен избор. Тоа е состав кој има регрутирано многу материјални и човечки ресурси, кој комбинира воени, економски, политички, дипломатски и научни информации. Неговата подготовка е тајна, а неговите грешки се закопуваат и не се објавуваат.“
„Ниедна земја не може да успее, без дебата, без управа и без критика, па затоа и стариот атински законодавец Солон рекол дека е злосторство да се бега од дебата, соочување и критика. Затоа и нашиот устав е зацврстен со првиот амандман. Тоа значи дека владата на Америка е обврзана да не снабдува со информации за сите внатрешни случувања“Ова е транскрипт од говорот на тогашниот американски претседател Џон Фицџералд Кенеди од 27 Април 1961 година, кој го одржал пред американските нов

loading...
Loading...