Состојки:
За ЛИСНАТОТО ТЕСТО ќе ви бидат потребни:
– 250 грама брашно
– 1 лажичка сол
– 110 грама путер
– 4-5 супени лажици ладна вода
За фил ќе ви бидат потребни:
– 5 големи јајца
– 200 милилитри млеко
– 100 грама сино сирење
Уште ќе ви треба и:
– Сол и бибер
Подготовка:
Чекор 1: Разликата помеѓу добар и лош Киш најчесто e во тестото. Почнуваме со брашното, па го додаваме ладниот путер во мали коцки и убаво ги мешаме со раце за да добиеме хомогена смеса. Попрскајте со малку сол и ставете го на работната маса.
Додадете 4 – 5 супени лажици ладна вода во средина и убаво размесете го тестото. Потоа завиткајте го во пластична фолија и ставете го во фрижидер да се излади 20 минути.
Чекор 2: Извадете го тестото од фрижидер и оставете го да добие собна температура, па потоа ставете го на набрашнета работна површина и направете од него кружна форма доволно голема да ја ставите во тава. Ставете го тестото во тавата, претходно премачкана со масло и притиснете го на страните пред да го исечете вишокот.
Покријте го тестото со фолија и врз него ставете ориз. Печете 20 минути на 160 степени.
Чекор 3: Додека тестото се пече, ќе ја направиме смесата со која ќе го полниме Кишот. Тоа е едноставен рецепт од 5 големи јајца, 200 милилитри млеко и 100 грама дробено сино сирење. Убаво зачинете.
Чекор 4: Тргнете ја прекривката од тестото и наполнете ја питата со смесата од јајца и млеко.
Вратете го во рерна уште 30 минути на 160 степени.
Послужете ја, по можност топла, само што ќе ја извадите од рерна.