Леснии ќутиња со вкусен зленчук- одлична комбинација за ручек!Состојки:
500гр мешано мелено месо
2 јајца
150гр бајат леб
100мл млеко
сол и зачини по вкус
главица кромид и 2 чешниња лук по вкус
300гр грашок
3-4 средни моркови
300гр компир
200гр боранија
200мл кисела павлака
100гр кашкавал
малку масло за пржење
магдонос
Подготовка:
Лебот потопете го во млекото, исцедете го и додадете го во месото. Доколку ставате лук и кромид прво малку продинстајте го па додадете го во месото. Потоа додадете ги јајцата и зачинот. Измешајте ја убаво смесата и паравете ќуфтиња.
Наредете ги во тавче на хартија за печење и печете ги во рерна на 180 степени околу 15 минути. На загреано масло малку пропржете го морковот сецкан на коцки па додадете го компирот. Сварениот грашок и боранијата додадете ги во компирот и морковот. Оставете малку да се олади па додадете ја павлаката и магдоносот.
Зеленчукот префрлете го во тавче за печење и одозгора наредете ги ќуфтињата. Врз ќуфтињата изрендајте кашкавал. Печете во рерна околу 10-15 минути.Состојки:
500гр мешано мелено месо
2 јајца
150гр бајат леб
100мл млеко
сол и зачини по вкус
главица