Кои се најпасните адитиви што ги разоруваат внатрешните органи?

Во последно време, со подигнувањето на свеста на народот за опасните материи и додатоци во храната темата за адитивите/емулгаторите станува се попопуларна. Колку сте запознаени со штетноста на овие додатоци во исхраната?Емулгаторите помагаат во создавањето на емулзија, а емулзијата претставува течност која содржи ситни, нерастворени честички од друга течност. Значи, во емулзијата мора да бидат присутни најмалку две течности, но може и повеќе. Овие течности меѓусебе не се мешаат, како на пример оцет и масло, но ако силно ги протресме, честичките од оцетот и маслото ќе се иситнат и ќе се создаде емулзија. 
Значајно е да се спомене дека голем дел од емулгаторите претставуваат адитиви, или посебни додатоци во храната, но не сите. Адитивите се соединенија кои во текот на технолошката обработка на прехранбените продукти се додаваат со цел да го подобрат нивниот вкус, да им дадат посебна боја, мирис, но имаат и улога на конзерванс, згуснувач, стабилизатор или емулгатор. На пакувањата на прехранбените производи тие се означени со ознаката „Е“, по која следува број. „Е“ е ознака за Европа, додека бројот до буквата Е ја претставува бројчаната ознака за секој адитив одделно. 
Ви ја прикажуваме листата на штетни и нештетни емулгатори на овој линк, со цел да си го подобриме здравјето и за борба против голем број на болести, посебно ракот.Емулгаторите помагаат во создавањето на емулзија, а емулзијата претставува течност која содржи с

Пронајдете не на следниве мрежи: