Конечно откриена вистината за „Титаник“- Еве што се случувало таа кобна ноќ!

Loading...

Мистеријата која го опкружува бродоломот Титаник отсекогаш била привлечна за јавоста. И после 112 години фактите за една од најголемите поморски катастрофи излегоа на виделина.Така, на виделина излегло едно искажување кое го дал најстариот преживеан официр Чарлс Лигтолар.
Од него дознаваме дека Лигтолер ја ублажил причината за несреќата бидејќи сопствениците на потонатиот Титаник, му осигурале исплата од пет милиони долари што денес би изнесувало 100 оати повеќе.
Така тој изјавил дека почувствувал само „мал удар“ кога Титаник налетал на „мала и ниска“ санта лед.
Всушност таа „мала ледена санта“ била висока 30 и широка околу 120 метри, но бродот од 46.000 тони во текот на ноќта „јурел“ низ леденото поле, па екипажот многу доцна ја воочил сантата лед која им се приближувала.

Сакале да постигнат брзински рекорд на своето прво патување.
Капетанот во текот на ноќта се задржувал на мостот но и го напуштал, а личноста која е задолжена за надгледување мора да биде на своето место цело време.
Бродот се движел југозападно кога пред  нив се појавила сантата лед. Првиот официр веднаш го свртел кормилото на десно па ги вклучил моторите да работата со полна брзина наназад. Освен тоа, ги затворил и сите врати кои можат да пропуштат вода.
Бродот успеал да се сврти, но десната страна се удрила во малата санта лед од што се создала релативно мала длабнатина пропратена со звук на дробење.- рекол преживеаниот офицер.
26.04 во англискиот град Девизес треба да се одржи аукција на која ќе се продава овој исказ.Така, на виделина излегло едно искажување кое го дал најстариот преживеан официр Чарлс Лигтолар.
Од него дознаваме дека Лигтолер ја ублажил

loading...
Loading...