Користите безжична тастатура или маус? Имаме сериозно лоши вести за вас

Loading...

Се работи за загрижувачки вести за сите кои ги користат  овие уреди бидејќи тие можат да бидат хакирани по безжичен пат. По нападот, хакерите можат да  инсталираат малвер на компјутерот  кој е поврзан со тастатурата.Овој проблем го открил Марк Невлин, истражувач во безбедносната компанија Бастиле, и му го дал името името „ mousejack“.
До оваа опасност доаѓа преку начинот на кој безжичниот уред комуницира со безжичниот стик во компјутерот. Поради тоа што оваа врска не е шифрирана, напаѓачот може преку неа да упадне во компјутерот.
Она што дополнително загрижува е податокот дека нападот може да биде спроведен од далечина од неколку стотина местри, односно додека има поглед на уредот на жртвата, и со тоа загрозени се голем број  компјутери од познати производители.Овој проблем го открил Марк Невлин, истражувач во безбедносната компанија Бастиле, и му го дал името името „ mousejack“.
До ова

loading...
Loading...