КРЦКАВИ ТИКВИЧКИ директно од вашата рерна!

Потребни состојки:
6 тиквички
2 мали лажички сол
За поховање
4 белки
2 лажички вода
1.5 шолја брашно (шолја од 250 мл)
1 мала лажичка лук во прав
¼ мала лажичка бибер
¼ мала лажичка сол
½ шолја пармезан
2 шолји лебни трошки – презла
10 лажици масло
Начин на подготовка:

 
Начин на подготовка:
Тиквичките излупете ги, пресечете ги на половина и секоја половина пресечете ја во должина на 3 дела. Ставете ги во цедалка, посолете и оставете да отстојат и да се цедат околу половина час. После половина час измијте ги тиквичките и исцедете ги од вишокот вода.
Поголема тепсија намачкајте со масло и тргнете ја на страна.
Тиквичките најпрво извалкајте ги во мешавината  од брашно, пармезан и зачини, па во изматената белка во која претходно сте додале 2 лажички вода и на крајот валкате во презла.
Тиквичките наредете ги во тепсија, попрскајте ги со преостанатото масло и печете на 210 степени 35 минути или додека убаво не поруменат. Потребни состојки:
6 тиквички
2 мали лажички сол
За поховање
4 белки
2 л

Пронајдете не на следниве мрежи: