Потребни состојки:
4-5 парчиња пилешко филе
бибер
1 лажица маслиново масло
1 чаша пилешка супа
Рендана кора и сок од еден лимон
¼ глави ситно сецкан црвен кромид
1 чешне лук, ситно сецкан
2 лажици ситно исецкани лисја од мајчина душица
3 лажици крем за готвење
2 лажици путер
Вклучете ја рерната да се загрева до 190 степени, а месото малку разредете го со толчник за да има еднаква дебелина. Зачинете го месото со сол и црн пипер. Истурете масло во поголема тава и ставете го на шпоретот да се загрее. Потоа ставете го месото и пржете 6-7 минути. Месото треба да добие убава кафеава кора.
Извадете го месото на чинија и покријте го со фолија, извадете ја тавата од шпоретот и истурете ја супата, кора од лимон и сок, црвен кромид, лук и мајчина душица, вратете се на шпоретот да врие и врие 10 минути, а потоа намалете ја температурата и додадете путер и павлака. На самиот крај, додадете го месото во сосот и ставете сè во садот за да се загрее во рерна 5-10 минути. Послужете го пилешкото со гарнир по желба.