Лажењето на Фејсбук може СКАПО ДА ВЕ ЧИНИ!

Loading...

Лагите и претерувањата кои се ставаат на профилите на социјалните мрежи, создаваат лажни сеќавања поради кои тешко може да се разликува вистината од фикцијата.До овој заклучок дошле истражувањата од клиничка психологија, а на оваа опасност најподложни се младите на возраст од 18-24 години.
Љубомората на туѓите успеси и животи ги тера луѓето да ги разубавуваат случувањата во својот живот, кои се споделуваат преку социјалните мрежи и поради кои се создава верување во измислените настани, како што се успехот на работа или на љубовно поле.
30 отсто од испитаниците признале дека во реалниот живот не можат да го исполнат она што го покажале на социјалните мрежи, пишува Mirror.
Водачот на истражувањето д-р. Ричард Шери, вели дека е разбирливо што некои луѓе одбираат на светот да му го покажат најдоброто лице, но предупредува дека таквите објави на социјалните мрежи можат да ја искриват границата помеѓу вистинските сеќавања на некои случки од животот и сеќавањата кои се конструкција на имагинацијата и кои служат за збогатување на животот преку социјалните мрежи.До овој заклучок дошле истражувањата од клиничка психологија, а на оваа опасност најподложни се младите на возраст од 18-24 години.
Љубомор

loading...
Loading...