Лимоните и портокалите се штетни

Loading...

Експертите предупредуваат дека кон диетите со лимони и портокали треба да се придржувате со доза на воздржаност бидејќи истите може да бидат штетни за здравјето.Истражувачите од Велика Британија дошле до заклучок дека лимоните, а особено портокалите може да имаат негативно влијание врз коските во човековиот организам. Тука како критична група се наведуваат младите жени.
Во истражувањето кое траело повеќе од две децении учествувале околу 78 илјади претставнички на понежниот пол. Студиите покажале дека во тој период состојбата на коските и забите било влошено кај 778 од испитаничките кои консумирале засладени пијалаци чии негативно влијание врз организмот е неоспорно.
Исто така, оние кои во својата секојдневна исхрана консумирале цитрусни плодови имале не помали „аномалии во најава“ на коските. Односно околу 41% од испитаничките кои обожавале лимони и портокали го имале овој проблем.

 
Ова било причина лекарите да предупредат дека овие овошки е доволно да ги јадете два до три пати неделно.
Свежиот сок од портокал може да допринесе за покачување на киселоста во желудникот, а исто така, кај луѓето склони кон вишок килограми, може да биде причина за дијабетес тип 2.
Можеби ова е доволна причина сокот од портокал од време на време да го замените со сок од јаболко.Истражувачите од Велика Британија дошле до заклучок дека лимоните, а особено портокалите може да имаат негативно влијание врз коск

loading...
Loading...