Љубовта спрема алкохолот ја наследивме од мајмуните

Loading...

Верувале или не , љубовта спрема чашката датира уште од пред 10 милиони години од заедничкиот предок кој човекот го дели од другите суштества на планетата земја.

Бендот „Прљаво казалиште“ пред повеќе од три децении го отпеа стихот „ Što je to u ljudskom biću što ga vodi prema piću”. Науката тврди дека одговорот доаѓа од теоријата на еволуцијата, бидејќи генот за љубов спрема алкохолот , пронајден е кај заедничкиот предок на човекот, шимпанзото и горилото.
Уште пред  десет милиони години, нашите предци знаеле да уживаат во чувството на опијанетост откога ќе изедат гранка од овошјето кое неколку дена ферментирало во земјата, што е еден од првите облици на на денешната популарна ракија.

Овие суштества по овие ферментирани овошки чијшто стомак можел доста успешно да ги свари, подобро се снаоѓале во своето опкружување, а тој ген го пренесувале на своето потомство. Нажалост, они чијшто метаболизам не можел да створи ензим елкохол (ADH4) едноставно не можеле да преживеат.
Оваа теорија може да објасни зошто луѓето, горилата и шимпазните можат да го поднесат алкохолот, додека орангутаните и другите мајмуни не може да се носат со последиците од мамурлакот.
Извор:telegraf.rsВерувале или не , љубовта спрема чашката датира уште од пред 10 милиони години од заедничкиот предок кој човекот го де

loading...