Луѓето се кријат од срам: се шири шуга!

Loading...

Во текот на 2012 година забележани се 864 случаи на шуга во Босна и Херцеговина, а минатата година е зголемен бројот на 1 070. Станува збор за болест која се лекува за неколку дена, но луѓето се кријат од срам. Иако докторите повеќе од година дена предупредуваат на проблемот со ширењето на сцабиеса, шуга или чешање, на просторите на Босна и Херцеговина, последните податоци укажуваат дека предупредувањата не даваат резултати. Во однос на 864 случаи на шуга во 2012, во текот на 2013 се забележани 1070 случаи. Зголемениот број од година во година е нешто што не треба да се занемари, дотолку повеќе што оваа болест се лекува за неколку дена, но луѓето се кријат и не одат на доктор од срам.
Дали е ова аларм за Македонија?

 
Значењето на хигиената
Важно е хигиената да се подигне на повисоко ниво. Целата облека да се испере, постелнината на која се лежи да се смени. Треба да се знае дека примерок бактерија на болеста може да остане и преживее на облеката дури 4 дена, предупредуваат експертите. Често се случува клиничката слика на болеста да не се препознае на време, таквите болни може да ја третираат болеста долготрајно, своеволно со лекови кои само го ублажуваат чешањето и изразеното црвенило, меѓутоа тоа не е трајно решение.
“Загрижувачки е податокот што покрај современите услови во кои живееме, сепак сцабиеса е во пораст од година во година. Веруваме дека и овие не се конечни бројки, бидејќи доста од случаите не бараат медицинска помош”, велат епидемиолозите од јавното здравство на БиХ.
Начин на лекување
Се работи за болест која, ако се лечи на правилен начин бргу се лекува. Тоа значи дека постојат правила за лечење на сите членови од семејството, во спротивно секогаш ќе има некој преносител на болеста. Иако докторите повеќе од година дена предупредуваат на проблемот со ширењето на сцабиеса, шуга или чешање, на просторите на Босна и Херцеговина, по

loading...
Loading...