Луѓето умираат бидејќи мислат дека опасноста минала, а најопасно е кога ураганот ќе заврши

“CNN” во неодамнешната статија пишува за мерките за безбедност кои треба да се спроведат по опасните олуји.По преживувањето на олујата, првата реакција на луѓето е често еуфорија. Кога знаат дека миленичињата им се на безбедно, членовите на семејствата се живи, а имотот е малку оштетен. Периодот по преживувањето на олујата ќе значи различни работи за различни луѓе, но прво треба да се обезбеди дека оние кои ќе преживеат – ќе продолжат да живеат. 
Голем дел од повеќе од 100 смртни случаи поврзани со ураганите Чарли, Франсес, Иван ии Џини, кои ја погодиле Флорида во 2004. година, всушност се случило во периодот на опоравувањето по олујата. 
По преживувањето на олујата, првата реакција на луѓето е често еуфорија. Кога знаат дека миленичињата им се на безбедно, членовите на семејствата се живи, а имотот е малку оштетен. Периодот по преживувањето на олујата ќе значи различни работи за различни луѓе, но прво треба да се обезбеди дека оние кои ќе преживеат – ќе продолжат да живеат. 
Голем дел од повеќе од 100 смртни случаи поврзани со ураганите Чарли, Франсес, Иван ии Џини, кои ја погодиле Флорида во 2004. година, всушност се случило во периодот на опоравувањето по олујата. 
Од што умираат луѓето по олујата? 
Некои не ги ја следеле постапката за евакуација па останале дома и се удавиле. Други пак останале заробени во автомобилите во длабоко поплавените улици. Доволно е само малку вода за автомобилот да се крена и да оди по водената струја, а ураганот Ирма е посилен од било кој претходен на Флорида. 
Помалку од 25 проценти од жртвите загинале поради директно влијание на било која од четирите олуји. Тоа се случило поради неколку фактори. 
Некои го пуштиле генераторот во гаражата и загинале поради труење со јаглерод моноксид. еден човек загинал кога паднал поправајќи го кровот. Срцеви удари поради стрес, струјни удари поради спуштени кабли од далноводи, гранки кои паѓаат на луѓе…Има многу причини. 
Тажна е вистината дека голем број на луѓе загинале мислејќи дека опасноста исчезнала кога ја преживеале олујата. 
Што е потребно? 
Големиот број на смртни случаи кои се случуваат по ураганите значи дека преживеаните мора со крајно внимание да му пристапат на чистењето, посебно на мокрите кровови. За сечење на високи гранки на дрвјата потребни се специфични вештини и тоа треба да го прават професионалци. 
Дополнително, луѓето би требало да ги проверат безбедносните упатства при работа на генераторите додека напојуваат предмети во куќата, односно да се погрижат уредите да имаат доволно простор за вентилација. 
 По преживувањето на олујата, првата реакција на луѓето е често еуфорија. Кога знаат дека миленичињата им се на безбедно, членовите на семејствата с

Пронајдете не на следниве мрежи: