Мaкедонија во теориите на заговор:Како не создадоа за да ги уништиме Бугарија и Грција

Loading...

Во главите на грчките и на бугарските теоретичари на заговор, ние сме создадени за нивно уни штување, односно за реприза на настаните од антиката кога кралот Филип Втори ги покорил Грција и Тракија создавајќи сојуз со други земјиВтори ги покорил Грција и Тракија создавајќи сојуз со други земјиСкопјаните ја создадоа оваа криза (спорот за името) против Грција. Тие сакаат да создадат Голема Македонија, но во моментов не се во состојба да го спроведат тоа на дело. Но, иако изглед дека се откажале од оваа идеја, ова прашање ќе се појави и во иднина. Секако, Скопјаните не ја почнаа кризата сами. Зад нив стојат Германија или Англија“.
 „Американците ја создадоа скопската држава како база за нивната илегална трговија со дрога и оружје. На тој начин тие работат низ целиот свет, нема кој да им се спротивстави. Скопје им служи како кукла и фабрика за перење пари. Тие сакаат да ги влечат луѓето за нос, ама ние (Грците) не даваме да нѐ влечат за нос. Можеби изгледаме како да не ни е гајле, но, од друга страна, ние не сме луѓе што не гледаат сериозно на вакви проблеми. Е, сега не мислам дека еден куп Цигани таму (во Скопје) се некаква закана за нас. Овде се игра една игра на повисоко ниво“.
 „Спорот за името е во најдобар интерес на империјалистичките сили, на финансиските центри и, воопшто, на капитализмот за да се кон- тролираат работниците, за државите да се цепкаат на мали земји. Поради тоа беше дезинтеграцијата на Југославија. Се воспоставува нов светски поредок. Ние ги имаме Скопје, Албанија и Турција, кои се непријателски расположени кон нас. Мислам дека сето тоа е дело на капитализмот, така тој се одржува во живот“.

Трите пасуси не се дел од некаква анкета направена по атинските улици од некој млад недозреан репортер, туку мислења на, верувале или не, политички функционери на главните поли- тички партии во Грција! Ова истражување, со користење стручни методи, е објавено годинава од проф. д-р Сузан Кондор од Универзитетот „Лоубороу“, Велика Британија, и од проф д-р Антонис Сапунцис, социјален психолог од Универзитетот „Демокрит“ во Тракија, Грција.
 И додека македонските граѓани го доживуваат спорот со името како грчки инает и изживување, ова истражување покажува дека Грците мислат дека си имаат работа со самиот Сатана (Скопје), кој заедно со други мрачни сили (Големите сили) сковал заговор за уништување на Грција и за создавање Голема Македонија.
 Ова не е шега, колку и да звучи смешно, туку денешна реалност во главите на нашите соседи.
 Двајцата научници интервјуирале 47 члена на видни политички партии во Грција. И еве што утврдиле. Во првата теорија на заговор, како што ја нарекуваат самите професори, веруваат функционери на Политичка пролет, Нова демократија (главната десница во Грција) и ПАСОК (грчката левица). Вториот пасус (за американскиот заговор), исто така, е убедување на припадниците на овие партии, но во помал број. Најоригинални се грчките комунисти, кои и во спорот за името гледаат начин како омразениот капитализам да се одржи во живот (третиот пасус).
 Грофот Игнатиев, тајниот руски план, комунистите и Канада
 Ако досега прочитаното ви беше забавно (иако прашање колку треба да се смееме на ова), еве уште една комбинација, составена од баби и жаби. Но, овие теории се директно спонзорирани од грчката влада.
Во 2011 година на 5 март на Универзитет „Торонто“ во Канада беше одржано предавање под наслов „Хеленизмот од внатре“, како што рековме, спонзорирано од грчката влада. Некој историчар на грчката влада (не најдовме никакви референци за него на интернет) по име Христос Карацијас ги изнесува следниве видувања за Македонија: македонското прашање е измислено од грофот Николај Павловиќ Игнатиев (министер за надворешни работи на Царска Русија и идеен творец на Санстефанска Бугарија) и неговата пансловенска желба да ги обезбеди грчките пристаништа за рускиот цар.
Тој гроф е предок на Мајкл Игнатиев, лидерот на канадските либерали до 2011 година (значи и Канада ќе ѝ прави нешто на Грција). Второто откритие на Карацијас и неговиот тогашен ментор и грчки премиер Јоргос Папандреу е уште „пофилмско“ – дека заговорот на Игнатиев некако бил вметнат во „комунистичкиот заговор“ од 1945 година кога е создадена вештачка држава Македонија. Третото откритие е дека децата-бегалци од Егејска Македонија (1949 година), всушност, се грчки деца што комунистите под плаштот на ноќта и под закана со нож ги однеле од Грција.
 На ваквите генијални откритија реагираше и Обединета македонска дијаспора со соопштение до канадската јавност.
 И по трет пат пишуваме, да нема забуна, колку и да звучи глупаво и смешно, сето тоа е директно финансирани од владата на Папандреу Е, да, тука е и Бугарија. Нивното е општо познато во Македонија. Македонците (всушност преобратени Бугари) се создадени за да однатре се уништи бугарското ткиво, за Србија и Грција да имаа заедничка граница.

Време на теории на заговор
 Но, и ние сме многу далеку од Грците, да бидеме искрени. Живееме во време на теории на заговор. Групите за и против смена на името меѓусебно се обвинуваат со теории дека со тоа што го прават ќе ја уништат Македонија. Холивуд прави милијарди од филмовите за теории на заговор, модерните пророци се повикуваа на Маите дека крајот на светот е во 2012 година, а Советот на Европа сѐ уште не успеа да го разоткрие заговорот меѓу Светската здравствена организација и фармацевтските гиганти во големата приказна за свинскиот грип.
 И уште многу, многу други теории. Некои навистина се глупости, но тоа не е суштината на оваа анализа.
 За разлика од прикаските што Грците ги ставиле во глава, нивното главно страшило, Македонија, е навистина жртва на заговор – не на теорија. Ниту еден народ во Европа нема толку настрадано од заговори како Македонија – во секоја смисла на зборот.Естаблишментот не прави теории, тој ги спроведува
Да видиме прво што е тоа теорија на заговор. По дефиниција, заговор е вклучување во таен договор со кој се спроведува незаконско или неморално дејство за да се продуцира резултат кој би бил законски. На кованицата ѝ се додава зборот „теорија“ како спротивност на нешто докажано, потврдено, односно „теорија на заговор“ е спротивно на „научна анализа“. Со оваа дефиниција се согласува познатиот лингвист Ноам Чомски. Творец на кованицата е Карл Попер во 1949 година, инаку професор на лондонската школа за економија.
 Но, ние да си се вратиме на Македонија. Кај нас теориите на заговор виреат после секој дожд, а има еден куп причини за тоа. Речиси 90 проценти од сите маки што ги трпиме денес се поради тоа што Македонија е – докажано – жртва на заговор. Не е никаква теорија ако се земат фактите од 1913 година, кога на тогашните Македонци им билатувана автономна Македонија, па тие масовно се приклучиле во борбата против турскиот аскер. Дали и Гоце Делчев бил теоретичар на заговори кога тврдел дека не може да им се верува на Бугарија, Грција или на Србија или на некоја европска сила бидејќи сакаат само да ја грабнат и да ја поделат Македонија? Што ќе беше ако Македонците од 1913 година ги послушаа заговорничките пророштва на Делчев? Тогашните Македонци повеќе верувале дека комшиите ни помагаат бидејќи и Македонци учествувале во ослободувањето на Бугарија, Грција и на Србија од турското ропство. Епилогот ни е добро познат.

 Македонија жртва на заговор, а не на теорија
Дваесет години се караме околу името. Опозицијата вели да го смениме името и да влеземе во ЕУ и во НАТО или крај на Македонија, односно и тие како Македонците од 1913 година го игнорираат „заговорникот“ Делчев. Ако преживееме без ЕУ и без НАТО, нивното тврдење нема да биде теорија на заговор бидејќи тие се од најголемите политички партии (институции). Заклучокот би бил можеш да кажеш што сакаш ако си на некаква позиција (официјален), а потоа ако не се обвистини, никој нема да те обвини дека си терал теории на заговор, односно дека си будала.
 На пример, да кажеме дека е заговор атентатот на Глигоров. Тој се случи во октомври 1995 година претходно тогашната Служба за државна безбедност беше обезглавена поради расправии на министерот на МВР, Љубомир Фрчкоски, со парламентот, а неколку дена по атентатот Собранието го усвои она БЈРМ за влез во Обединетите нации. А, народот беше во шок (напад на претседател е напад на држава). Дали овие факти се теорија на заговор, пак макар на нив се спротивставуваат други факти, како тоа што Глигоров беше тој што прифати БЈРМ (со ветување дека ќе трае два месеца), а министерот задолжен да го чува, Љубомир Фрчкоски, беше негов пулен?

Демостеново наследство
 Географската положба каде што денес се наоѓа Грција, можеби, е и родното место на теориите на заговор. Првиот историски забележан теоретичар е атинскиот оратор Демостен. Тој со години зборувал против македонскиот крал Филип Втори, дека тој планирал да направи сојуз со другите балкански кралства и да ја нападне Атина. Напишал и серија текстови на таа тема, наречени Филипики. Демостен бил воедно и првиот теоретичар на заговори на кого му се исмевале, исто како што им се случува и денес на такви личности, како Дејвид Ајк. Сепак, Демостен докажал дека е во право. Кралот Филип навистина го направил тоа што Демостен го предвидел, но нема фајде од тоа. Кога Атина била освоена од македонскиот крал, Демостен се пикнал во буре и таму умрел.
 Извор:republika.mk

loading...
Loading...