Малата плата е опасна за срцето

Loading...

Луѓето со ниски примања се изложени на поголем ризик од висок крвен притисок, со што се зголемуваат шансите за развој на здравствени проблеми како срцеви заболувања и инфаркт.Научниците истражувале податоци за здравјето на пет илјади луѓе на возраст меѓу 25 и 65 години. На почетокот на истражувањето тие имале низок крвен притисок и немале проблем со срцето. Истражувањето траеше шест години.Во овој период стручњаците утврдиле дека кај луѓето со ниски примања е зголемено  нивото на крвен притисок. Особено се изразени срцевите проблеми кај жените на возраст меѓу 25 и 44 години.Луѓето со ниски примања се повеќе склони на стрес, што го зголемува ризикот од проблеми. Еден начин за ублажување на непријатните симптоми е долгиот сон меѓу 7 и 8 часа.Истражувачите советуваат луѓето со низок личен доход да слушаат класична музика и да јадат банани што се богати со калиум.
МакфаксЛуѓето со ниски примања се изложени на поголем ризик од висок крвен притисок, со што се зголемуваат шансите за развој

loading...