Доколку сакате да го освежите своето мени и да зготвите нешто егзотично, пробајте го овој рецепт за одлично јадење од јунешко месо и ароматични зачини. Подготовката воопшто не е комплицирана.Состојки:
500гр мелено јунешко
Малку сол
Црвен кромид
Чешне лук
½ лажица рендан ѓумбир
Лажичка црвен пипер
½ лажичка мелен кориандер
Малку цимет
Сос:
600гр домати пелатги
200мл пасирани домати
2 чешниња лук
Сол и бибер
Кромид
Лажица семе од коријандер
Магдонос
подготовка:
Во сад измешајте го месото со половина ситно сецкан кромид и иситнетиот лук. Додадете го ѓумбирот и зачинете, имзмешајте добро. Од смесата направете топчиња.
Иситнете го семето. Другата половина од кромидот исецкајте ја ситно. На масло испржете ги топчињата. Извадете ги од тава и чувајте ги на топло. На истото масло пропржете ги зачините и додадете ги лукот и кромидот.
Измешајте ги пелатите и пасираниот домат. Зачинете со сол, бибер и по потреба малку шеќер. Кога сосот ќе зоврие, додадете ги топчињата и гответе уште околу 20 минути на тивок оган. Посипете со сецкан магдонос и послужете со готвен булгур или кус кус.Состојки:
500гр мелено јунешко
Малку сол
Црвен кромид
Чешне лук
½ лажица ренд