Меки, пенасти и ронливи палачинки тешко е да се направат доколку немате добро тавче и добар рецепт.Приготвувањето смеса за палачинки би требало да биде еден од наједноставните зафати во кујна, но факт е дека на многумина им задава главоболки.
Меки, пенасти и ронливи палачинки тешко е да се направат доколку немате добро тавче и добар рецепт.
Потребни состојки за палачинки:
3 јајца
250 г брашно (половина меко, половина остро)
350 мл млеко
100 мл газирана вода
Малку сол
2 лажици масло
Половина лажичка рум
Начин на подготовка:
1. Изматете ги јајцата додека да добиете густа хомогена смеса, па додадете ги маслото и млекото па измешајте.
2.Потоа со непрестајно мешање додадете го брашното, малку по малку, додадете прстофат сол и малку рум (за да се добие арома и да се спречи впивањето на маслото)
3.Доколку смесата ви се чини дека е малку густа (зависи од брашното), додадете уште малку газирана вода.Приготвувањето смеса за палачинки би требало да биде еден од наједноставните зафати во кујна, но факт е дека на многумина им задава главоболки.