Колумни

Колумни

НОВИОТ ЗАКОН ЗА БУЏЕТИ:РЕФОРМА ЗА ПОГОЛЕМА ОТЧЕТНОСТ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА И ПОДОБРО ДОЛГОРОЧНО ПЛАНИРАЊЕ

Вчерашниот ден измина, утрешниот допрва доаѓа, го имаме само денес – да започнеме. Со мудрите зборови на нашата хуманитарка Мајка Тереза, која остави длабока трага во историјата, ја започнувам оваа […]

Колумни

ГЕОПОЛИТИКА, ЕНЕРГЕТИКА И ЕКОНОМИЈА: ОЧЕКУВАЊА И МОЖНИ СЦЕНАРИЈА ЗА ОВАА ЗИМА?

Навршија седум месеци од почетокот на војната во Украина. Економските изгледи и понатаму остануваат со висока доза на неизвесност, со надолни ризици поради растечката инфлација, можноста за запирање на испораката […]

Издвојуваме Колумни

Андонов до Мицкоски: Најголем проблем си ти Христијан, и твоето полтронско опкружување

„Како човек да нѐ напише една најобична, тривијална колумна за нашето бедно секојдневие во политикантскиот жабокрек на македонската политичка сцена? Нема спас, колку и да се обидувам да напишам една […]

Колумни

НАМАЛУВАЊЕТО НА СИВАТА ЕКОНОМИЈА Е СУШТИНСКА КОМПОНЕНТА НА ДАНОЧНИТЕ РЕФОРМИ И ЕКОНОМСКИОТ РАСТ

Минатата недела во јавноста се актуелизираше дискусијата за концептот на даночната реформа. Консултациите инаку, се започнати од 2020 година, напоредно со анализите за перформансите на даночниот систем и неговото унапредување. […]

Колумни

ДАНОЧНА РЕФОРМА: ЗА ЕКОНОМСКИ РАСТ, СУЗБИВАЊЕ НА СИВАТА ЕКОНОМИЈА И ФЕР ЈАВНИ ДАВАЧКИ

Неделава отворивме јавна дебата за реформа во даночниот систем. Имавме дискусија сопретставници на бизнис заедницата, група со најширок опфат и спектар на интереси.Дебатата ќе продолжи со сите општествени чинители. Преку […]

Издвојуваме Колумни

Науновски: ДАЛИ АРБЕР АДЕМИ ЌЕ ПОДНЕСЕ КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ МИЛОШОСКИ?

Вчерашното насилно однесување и физички напад врз Арбер Адеми од страна на пратеници на мицковистичкото дпмне и нивните коалициони партнери од „Алијанса на албанците“ на Зијадин Села,  меѓу кои предничеше […]

Колумни

ТАРГЕТИРАНИ МЕРКИ И ФИСКАЛНА КОНСОЛИДАЦИЈА КАКО ОДГОВОР НА ИНФЛАЦИЈАТА И РИЗИКОТ ОД СТАГФЛАЦИЈАТА

Понуда и побарувачка. Основни економски закони и база на сите економски принципи. Соодносот на добрата и услугите кои се нудат и побаруваат на пазарот го одредуваат пазарниот еквилибриум – цената. […]

Вести Колумни

СЕФФ 2022: ОДРЖУВАЊЕ НА РАСТОТ ВО ВРЕМЕ НА НЕИЗВЕСНОСТ И ПОТОА

Неделава која веќе изминува, Скопје беше центарот на економската дискусија во регионот. Преку 400 гости од меѓународни рамки, регионот и од кај нас, беа дел од втората годишна конференција на […]