Мистерија за сонот: Без него не се може, но сепак го контролираме

Loading...

Сонот ви дава енергија за секоја задача, помага подобро да ја сочувате енергијата,  ја поправа нарушеноста во организмот и му овозможува на мозокот да се организира.Сонот ни треба, но не знаеме зошто?
Речиси една третина од нашите животи е потрошена на спиење, но научниците кажуваат како сонот се наоѓа помеѓу телесните функции и однесувањето – затоа што ни е потребен, без него не можеме, но сепак ги контролираме околностите во кои спиеме. Мистеријата на точната причина поради која сонуваме предизвика бројни невролошки истражувања, но неговата единствена функција дод енес не е докажана.
Го намалува ризикот и ја зголемува ефикасноста
Сите видови имаат време кога да спијат и кога ќе бидат будни, а каков сон ќе имаат зависи од самиот вид. Лилјакот спие околу 20 часа на ден, мачките околу 12 часа на ден, шимпанзата околу 9 часа, тигарот 16 часа на ден, а жирафата само 2 часа на ден. Едно објаснување за потреба од спиење е дека таа не е иста кај сите видови, зависи од различните навики и функции на секое суштество.

Сонот е како храна
Некои научници, сонот го споредуваат со храната, па по нив спиењето како и јадењето е заштитен механизам кој ни помага да имаме повеќе енергија, да бидеме среќни и подобро да функционираме. Како што храната му е потребна на организнмот, така и сонот, но од друга страна, човекот по едно одредено време може да скрати и од двете.
Мозокот се организира додека спиеме
Една од новите теории се базира на знаењето дека за време на длабок сон, мозочната структура се реорганизира. Тој феномен е познат како мозочна пластичност, не е во потполност разјаснет, но неговата врска со него е очигледна. Преку пример е покажано дека сонот ка малите деца има клучна улога во развојот на мозокот, поради што тие спијат 14 часа на ден. Во тоа време, мозокот го организира целото знаење кое се собрало во текот на днот и го подхранува.
Кога спиеме телото се подобрува
Штетата која настанала во текот на денот се санира во текот на ноќта, тврдат научниците од Универзитетот Харвард. Така повеќето ресторативни функции во организмот се случуваат за време на ноќта, како раст на мускулите, обнова на ткивата, синтеза на протеини и ослободување на хормонот за раст.Сонот ни треба, но не знаеме зошто?
Речиси една третина од нашите животи

loading...
Loading...