Млад Американец откри како САД ги прислушкува своите граѓани

Loading...

Откако се појави веста дека САД и Вашингтон ги преслушкуваат линиите на своите граѓани, се појави и млад програмер кој ги потврдува овие факти, но открива и многу повеќе.
Тој уште од средно го следел својот пат и работел со компјутери во САД. Сето тоа го однел на патот во откривање на многу тајни кои ги крие владата на САД во врска со приоватноста на своите граѓани.
Сега веќе возрасниот Едвард Сноуден, не може да живее во САД како слободен човек, па поради тоа има пребеганио во Хонг Конг. Во интервју за британскиот весник Гардијан, Сноуден јавно се откри како извор на документи za конципирањетоna  масовен напор од страна на американската Национална агенција за безбедност која ги пратите мобилен телефон повици и следење на мејловите и интернет сообраќај на речиси сите Американци.Сноуден, кој има 29 години, рече дека тој само сакал на јавноста да и го пренесе  она штоАмериканската  Влада го прави.”Дури и ако не правиш ништо лошо  се одвиваа и се евидентираат”, рече тој.Сноуден за Гардијан изјави дека тој имал пристап до целосната списоци на сите кои работат во целата разузнавачка заедница и прикриени средства ширум светот.”Јас сум само уште еден дечко кој седи таму од ден на ден во канцеларијата, гледајќи што се случува, и потоа си оди,” Ова е нешто што ние немаме право да одлучиме. Јавноста треба да одлучи дали овие програми или политики се во право или не “, рече тој.Сноуден побегна во Хонг Конг пред три недели по копирање последен сет на документи и на својот шеф му кажал дека му е потребно да иде таму поради медицински третман.Откако се појави веста дека САД и Вашингтон ги преслушкуваат линиите на своите граѓани, се појави и млад програмер кој

loading...
Loading...