Вака полнетата риба вообичаено со јаде со компир-салата или со компир со зелје како прилог.Состојки:
Една пастрмка тешка еден килограм
250 грама кромид
Домати
Црн пипер, црвен пипер
Еден врзоп исечкан магдонос
Масло
2 лимона
Подготовка:
Пастрмката се мие убаво, се чисти од лушпите и целата се става на плоча или на скара да се испече. При печењето се прелева со масло за јадење. Кога е печена, се става на штица, се сече едната страна по должина од главата кон опашката и потоа рибата се отвора. Се вади ’рбетната коска и се чисти однатре. Потоа се посолува, се посипува со црн пипер, се прелева со сок од лимон и се полни со смеса од пржен компир со домати, црн пипер, црвен пипер, исечкан магдонос и сол.
Кога е наполнета, пастрмката се затвара и се доведува во првобитната положба. Се сервира во долгнавеста чинија, така што исечената страна да биде оздола.Состојки:
Една пастрмка тешка еден килограм
250 грама кромид