Морничава приказна: „Намерно потопија брод со 500 луѓе. Само ние се спасивме“

Loading...

Двајца Палестинци, спасени минатиот четврток од море во близина на Малта, им раскажале морничава приказна на службениците на Меѓународната организација за миграција (ИОМ). Тврдат дека преживеале од брод на кој имало повеќе од 500 мигранти. Нивниот брод криумчарите намерно го удирале со друг, поголем брод, се додека не ги превртеле.„Двајца преживеани од бротска несреќа се донесени на Сицилија каде ни раскажаа дека на бродот имало најмалку 500 лица. Спасени се уште девет лица, но изгледа дека преостанатите мигранти исчезнале во морето“, изјавил потпаролот на ИОМ, Флавио Ди Џакомо.
Според приказната на преживеаните, бродот преполн со бегалци од Сирија, Палестина, Судан и Египет испловил на 6 септември од египетското пристаниште Дамеит. За време на пловидбата неколку пати го смениле бродот. Криумчарите потоа ги натерале сите да се префрлат на мало пловило, на кое намало место за сите бегалци. Отакао многумина одбиле да прејдат на малиот брод, разбеснатите криумчари ги потопиле и заминале.
Само во една акција, организирана минатиот викенд, итаијанската полиција спасила 2.380 бегалци од пловила кои бесцелно пловеле по Средоземјето.„Двајца преживеани од бротска несреќа се донесени на Сицилија каде ни раскажаа дека на бродот имало најмалку 500 лица. Спасени се уште девет

loading...
Loading...