Можете да јадете што сакате заедно со ова овошје – нема да се здебелите!

Loading...

Веројатно сите сонуваме за тоа да можеме да јадеме пица или чоколадо, а да не се здебелиме. Сега научниците пронајдоа многу едноставен начин како да го остварите тој сон. Брусница – може да спречи дебелеење кај луѓе кои јадат масна храна, покажало шведското истражување. Исто така може да помогне во намалување на нивото на шеќер во крвта, холестеролот.
Истражувачите на Универзитетот Лунд откриле дека брусница е овошје кое речиси целосно го спречува зголемување на телесната тежина кај глувците кои јаделе масна храна.

По три месеци, се покажало дека глувците кои јаделе брусница и биле на мрсна храна не се здебелиле, за разлика од оние кои биле на диета сиромашна со масти. Нивото на холестерол и маснотии во црниот дроб, исто така, биле пониски од оние на глувците, кои јаделе мрсна храна, но без брусница.
Сепак, научниците предупредуваат, луѓето не треба да ги земаат овие наводи како изговор за нездрава исхрана. Сепак мора да се внимава.Брусница – може да спречи дебелеење кај луѓе кои јадат масна храна, покажало шведското истражување. Исто така може да помогн

loading...
Loading...