Мултивитамините всушност не се толку корисни! Нема докази кои би потврдиле дека навистина делуваат

Loading...

Веќе некое време  се шпекулира  за тоа дека мултивитамините  не се толку корисни како  што се сметало.„Витамините се  корисни во лечење  на одредени  здравствени проблеми, но повеќето луѓе кои ги  земаат, за жал, добиваат  само  скапа урина“, вели  претседателот на автсралиското здружение на доктори.
Истражувањата  покажаа дека  дури  7 од 10 Австралијанци пијат некои витамини или  витамински додатоци, но  експертите  веќе некое време ја доведуваат во прашање нивната ефикасност во подобрување на здравјето.
Професорот Кен Харви од одделението  за епидемиологија  и превентивна медицина од Универзитетот Монас за медиумите вели дека  има малку  докази кои би упатиле на тоа дека мултивитамините се ефикасни.„Витамините се  корисни во лечење  на одредени  здравствени проблеми, но повеќето луѓе кои ги  земаат, за жал, добиваат&n

loading...