Муслиманите во Париз оддадоа почит кон загинатите во терористичкиот напад!

Loading...

За таа цел помеѓу 3,5-5 милиони муслимани во Франција ќе бидат повикани да ја потврдат својата желба за мир, соживот и почитување на вредностите на републиката, било наведено во текстот испратен до медиумите после состанокот на верските лидери.Тие се собрале на утринската молитва во Големата џамија во Париз за да ја разгледаат заедничката иницијатива по повод грозомрниот злочин, пренесуваат француските медиуми.
На почетокот на состанокот со едноминутно молчење оддале почит на загинатите.
Претставниците на муслиманската заедница во Франција денеска ги повикале сите имами во своите џамии во земјата за “најостро да го осудат насилството и тероризмот“ за време на молитвите во петок, како одговор на нападот на неделникот Шарли Ебдо.Лидерите на Францускиот совет за муслиманска вера, репрезентативно тело за ислам во Франција, како и други муслимански здруженија ги повикале граѓаните со муслиманска вероисповед масовно да се приклучат на националните протести закажани за недела.
За таа цел помеѓу 3,5-5 милиони муслимани во Франција ќе бидат повикани да ја потврдат својата желба за мир, соживот и почитување на вредностите на републиката, било наведено во текстот испратен до медиумите после состанокот на верските лидери.
 Тие се собрале на утринската молитва во Големата џамија во Париз за да ја разгледаат заедничката иницијатива по повод грозомрниот злочин, пренесува

loading...
Loading...