Муслиманската банда ИСИС во име на Исламот дневно заработува 3 милиони долари

Loading...

Екстремистите на Исламската држава за финансирање најпрвин се потпирале на богатите дoнатори од Персијскиот залив, но сега заработуваат повеќе од три милиони долари дневно со криумчарење на нафта, твговија со луѓе и кражби- наведуваат американските известувачи и стручњаци.Исламската држава контролира и до 11 нафтени полиња во Сирија, кажуваат аналитичарите, а продаваат нафта и друга роба преку стари криумчарски мрежи во земјите против кои се бори власта во курдската област на северен Ирак, Турција и Јордан.
Оваа организација исто така заработила милиони долари со криумчарење на антиквитети од Ирак и Турција како и од продажба на жени и деца како сексуално робје.

Во оваа активност на собирање на пари потсетуваат на мафијашка организација. Добро се организирани, систематични и сето тоа го спроведуваат со заплашување и насилство- кажува американски известувач.
Американските известувачи не мислат дека владата на тие земји е вмешана во криумчарењето но владата на САД бара од нив сето тоа да се сузбие.Исламската држава контролира и до 11 нафтени полиња во Сирија, кажуваат аналитичарите, а продаваат нафта и друга роба преку стари криумчарски мрежи

loading...
Loading...