На Балканот има 12.000 исчезнати лица!

Loading...

Околу 12.000 лица од југозападен Балкан и натаму се водат како исчезнати, соопшти претседателот на Меѓународниот комитет на Црвениот крст, Петер Маурер.Обраќајќи се пред Генералниот совет на ОБСЕ во Виена, Маурер ја нагласил успешната соработка на двете организации во кризни подрачја, како што се Косово, Босна и Херцеговина, Јужна Осетија и Нагорно Карабак.
Според него, вооружените конфликти во последните години и постојаното игнорирање на меѓународните закони како никогаш до сега ја условуваат неопходноста од постоењето на Црвенот крст на неопределен период.
– Хуманитарните закони треба да се модернизираат за да се усогласат со потребите на времето. Неоходно е еднаш засекогаш да се стави јасна линија меѓу завојуваните страни и цивилите во еден вооружен конфликт, изјавил првиот човек ма Црвениот крст, кој постои веќе 150 години.Обраќајќи се пред Генералниот совет на ОБСЕ во Виена, Маурер ја нагласил успешната соработка на двете организации во кризни подрачја, како што се К

loading...
Loading...