Најбрзиот лифт на светот! 120 ката за 55 секунди!

Најбрзиот лифт го произвел Mitsubishi Electric, а во своето соопштение, навел дека лифтот може да помине 18 метри во секунда, а до 120 кат може да се стигне за само 55 секунди!Возењето во автомобил со 74 км на час, и не е нешто специјално, но лифт кој се искачува до врв на зграда со таа брзина, може да биде вртоглаво. Всушност толку „вози“ најбрзиот лифт на светот.
Лифтот се наоѓа во Шангај, во втората највисока зграда во тој град.
Шангајската кула е висока 632 метри, има 127 ката и уште 5 нивоа под земја. Изградена е во 2014 година, а оваа година е отворена за користење.Возењето во автомобил со 74 км на час, и не е нешто специјално, но лифт кој се искачува до врв на зграда со таа брзина, може да биде вртоглаво. Всу

Пронајдете не на следниве мрежи: