Најмладиот херој на светот!

Најмладиот херој, кој го донирал својот бубрег а со тоа го спасил животот на една жена од смрт.Бебето кое за жал живеело само пет недели, стана најмладиот донатор на органи во Велика Британија, а веројатно и во светот, и го спасило животот на една жена која пред смрт, чиј живот бил загрозен поради застој на бубрезите.
Бебето е старо само пет недели и стана еден од најмладите донатори на органи во светот. Со донирање на својот четири сантиметри долг бубрег,не можеше да ја преживее инфекцијата, но го спаси животот на дваесет и две годишната медицинска сестра од Јоркшир, Самира Каусер.
„Моите зборови не можат да ја искажат таа благодарност, тие загубија еден млад херој и јас навистина сум им благодарна што останав жива и ќе им бидам благодарна целиот мој живот. Единствена утеха може да им биде тоа што некој друг, благодарение на нивното дете продолжил да живее, тоа е најголемиот подарок“, изјави Каусер.
Седум часа се одвивала операцијата, трансплантацијата, изведена во Универзитетската болница „St James“, во Лидс, а ја извршил хирургот Нијаз Ахмад.
Инаку бубрезите, срцето, црниот дроб и белите дробови функционирале одлично уште во 37 недела од бременоста, така да е можно да се направи трансплантација од бебе на возрасен човек.Бебето кое за жал живеело само пет недели, стана најмладиот донатор на органи во Велика Британија, а веројатно и во св

Loading...