Најсмртоносната храна која секојдневно ја консумираме

Loading...

Брзата храна во нашите тела не ги обезбедува основните хранливи материи, туку е закана за нашето здравје и го ослабува нашиот имунолошки систем. Подолу се набројани неколку видови на најсмртоносната храна која може да ве доведе до критични здравствени проблеми…Скара или пржена храна
Ваквиот вид на храна содржи висок процент на “triphenyl sibing topiramat-и” канцерогена супстанција која предизвикува рак. Оваа хемиска супстанција се наоѓа во месото приготвено на скара или печеното месо. Кога нејзината хемиска супстанција доаѓа во контакт со желудникот и со желудочната слузница, можност за добивање рак на желудникот е секогаш висока.
Додека храната е во процесот на печење или пржење, многу услови на околината стануваат неповолни за време на обработката: месото може да се загади со бактерии, паразити или може да остане непечено за време на целиот процес додека се ракува со храната. Печеното месо е еднакво на отровот од 60 цигари.
Замрзнати десертни производи
 Научниците потврдија дека замрзнатите десертни производи, вклучувајќи го и сладоледот, содржат многу шеќер, но имаат малку хранлива вредност. Прекумерниот внес на оваа храна може да доведе до дебелината и дијабетесот, а во некои случаи може да ги поддржуваат постоечките здравствени проблеми. Затоа, оваа храна не треба да се стави на маса како соодветен оброк.

 

“Брза храна”
“Брза храна” или “Junk food” содржи значителна количина на нитрит, сол, прехранбени бои, стабилизатори и додатоци во исхраната кои можат да го загрозат нашето здравје. Долгорочна потрошувачка на таква храна, може да доведе до хипертензија (висок крвен притисок).
Конзервирана храна
Под конзервирана храна се смета секое овошје, месо и зеленчук кое е конзервирано за да се одржи што е можно подолго . Не само што конзервираната храна има мала хранлива вредност, туку е и богата со калории. Понатаму, алуминиумот, кој се користи во изработка на конзервата, лесно се контаминира кога ќе се изложи на амбиентниот воздух. Исто така, во процесот на конзервирање се уништува многу од хранливата вредност на храната. Луѓето кои ќе се научат да користат конзервирани производи со поголема веројатност ќе развијат повисок степен на Алцхајмерова болест.

 

Инстант храна
Инстант храната содржи висока количина на сол, боја и додатоци во исхраната. Тоа значи дека инстант храната има многу калории, но нема хранлива вредност. Поради недостаток на елементи во трагови и витамини и минерали, земањето на инстант храната може да доведе до нутритивен дефицит. Продолжување на внес на овие намирници може да предизвика рак, гојазност, хипертензија и други основни заболувања.
Безалкохолни пијалоци
Безалкохолните пијалаци се состојат од многу фосфати и карбонати што ќе доведе до губење на калциум од телото. Колку повеќе лесни пијалоци се пијат, повеќе калциум ќе биде избркан од нашите коски.
Преработено месо
Преработките од месо се ѓубре за нашето тело. Колку повеќе преработено месо внесувате во телото, тоа ќе биде многу послабо. Обработеното месо содржи големо количество на натриум кој се додава во процесот на обработка, а тоа може да предизвика или да ја зголеми хипертензијата. Покрај тоа, голем дел од натриум пронајден во месото ќе ја оптовари работата на бубрезите. Колку повеќе од тоа месо јадете, толку пократок ќе биде животниот век на бубрезите кои неочекувано брзо ќе се истрошат предвреме.

Пржена храна
Оваа храна е означена како виновник за кардиоваскуларните болести поради тоа што содржи значаен удел од канцерогените супстанции. Акриламид е една од хемиските состојки кој се пронајдени во пржената храна. Оваа хемикалија е, исто така, откриена во гасовите на автомобилите и чипсот од кромпирите. Друга штетна состојка е стипса, која може да ја оштети меморијата, мозокот и нервните клетки со што предизвикува раздразливост и депресија откако ќе се апсорбира во нашето тело.
Закиселена храна
Кисела храна содржи многу канцерогени материи кои предизвикуваат рак. Оваа храна би можела да биде контаминирана со микроби за време на обработката. Земањето на оваа храна може да предизвика орални улцери, назофарингитис (воспаление на горниот дел од фаринкс), хипертензија и може да го оштети желудникот.
 Извор: Healthmad.comСкара или пржена храна
Ваквиот вид на храна содржи висок процент

loading...
Loading...