Најстудениот град во светот: Еве како е да се живее на -34 степени

Loading...

Во Јакутск, главниот град на Република Јакутија живеат над 300 000 луѓе и официјално овој град е признаен за најстудената престолнина во светот.Просечните температури во зима таму се -34 степени Целзиусови. И покрај ниските температури населението на Јакутија е пријателски поставено и во добро расположение.
Како локалните граѓани се справи со екстремно ниските температури? 
Одговорот е едноставен: Руски чај, како што ја нарекуваат таму водката.
Недалеку од Јакутск е лоцирано и малото село Оимакон се наоѓа буквално на крајот на светот. Најниската температура таму е мерена пред 90 година – 71.2 степени Целзиусови.
Ако сакате да ви работи колата тука треба да е запалена постојано. Токму тоа е и причината бензинските да работат по 24 часа на ден. Вработените во нив имаат чудно работно време: 2 недели работа и 2 недели одмор. Во декември денот тука трае само три часа, а во текот на летото 21 час. Просечните температури во зима се – 50 степени Целзиусови.
Студот порано или подоцна сепак оди. Верувале или не највисока температура измерена во Оимакон е 35 степени над нулата.
 Просечните температури во зима таму се -34 степени Целзиусови. И покрај ниските температури населението на Јакутија е пријателски поставено и во до

loading...
Loading...