Научете како за една минута да препознаете ориз кој содржи пластика!

Оризот кој  се увезува е често полн со пестициди или  е мешан со  пластика. Секако, тоа воопшто  не е добро за нас и  затоа треба да внимавате. На следните начини можете да проверите дали оризот  е  добар или  вештачкиТест  со  вода
Во чаша вода ставете лажица неварен ориз. Доколку  оризот потоне, добар  е, но  доколку  плута на површина не е.
 Тест  со оган
Можете да запалите малку ориз и  доколку почувствувате  мирис  на пластика веднаш фрлете го.
Тест  со мувла
Ставете ориз во  сад и  затворете го  херметички. Оставете го на топло место и  за неколку  дена кај вистинскиот ориз ќе збележите појава на мувла.
 Доколку  не се појави мувла значи  дека нешто не е во ред и  дека оризот не е добар. Тоа е затоа штомувлата е нормална појава.Тест  со  вода
Во чаша вода ставете лажица неварен ориз. Доколку  оризот потоне, добар  е, но  до

Пронајдете не на следниве мрежи: