Научно докажано: На интелигентните луѓе им е потешко во животот!

Loading...

Ако мислите дека на интелигентните луѓе им е лесно во животот, размислете уште еднаш. Интелигенцијата носи и некои навиистина лоши страни.
 Се прават важни
Интелигентните луѓе всушност знаат дека се најпаментните во просторијата. На некои луѓе тоа ништо не им значи и можат нормално да се вклопат во друштвото во кое се наоѓаат. Но некои други го користат својот интелект за на некој начин да ги злоставуваат другите.  Со други зборови, им се обраќаат од високо, кажуваат паметни поими, а неретко и знаат да подлажат за да го зајакнат впечатокот. Тоа значи дека можете од време на време да бидете злобни, но такви луѓе никој не сака…
Ноќни птици
Истражувањата покажуваат дека луѓето со повисок коефициент на интелигенција остануваат подолго будни навечер, па поради тоа се будат подоцна наутро. Стручњаците велат дека тоа не треба да не чуди затоа што интелигентните луѓе многу често ги бираат доцните часови за читање, проучување, анализирање и пишување….поради таа работа, мозокот се буди и затоа им е тешко да заспијат. Лошата страна на сето тоа е што квалитетниот сон е многу важен за здравјто и за нормално човечко функционирање.
Тие се жртви на преголема самодоверба
Неколку истражувања  дека навистина интелигентните луѓе веруваат во прилично чудни работи. Стручњаците не знаат зошто е тоа така, но сметаат дека можно е да има врска со преголема самодоверба, односно со апсолутна уверенсот во нивниот интелект дури и кога умее да ги прелаже.
Поради пребирање се често осамени
Уште една „лоша страна“ на интелигенцијата е социјалната неснаодливост, особено во текот на средните училишни денови, па дури и во раните дваесетти. Кај некои тоа трае и цел живот затоа што секогаш се чувствуваат подобро во сопственото друштво или во друштвото на добро познати луѓе. Лошата страна е што интелигентните луѓе во тој случај тешко го запознаваат партнерот затоа што се повлечени и често имаат високи критериуми. Но, добрата вест е што кога еднаш ќе го пронајдат патнерот кој им одговара, уживаат во значително добар секс од луѓето со просечна интелигенција.
Љубопитноста ги убива
Интелигентните луѓе избегнуваат опасни работи затоа што тоа е прилично лигично, зар не? Можеби се чини дека паметните луѓе ја гледаат и ја знаат опасноста и нездравите работа, па затоа ги избегнуваат, но реалноста е всушност поинаква. Зошто? Затоа што постои нешто што се нарекува љубопитност која интелигентните луѓе ги води во многу комплицираи и опасни ситуации како што се на пример зависност од дрога. Неколку истражувања покажале дека интелигентните луѓе се склони и кон автодеструктивност.Се прават важни
Интелигентните луѓе всушност знаат дека се најпаментните во просторијата. На некои луѓе тоа ништо не им зн

loading...
Loading...