Неодлучност во Брисел: ЕУ воведе нови санкции кон Русија, но со можност за брзо укинување!?

Loading...

Вечерашната одлука претставува компромис помеѓу земјите кои побарале санкциите веднаш да стапат на сила и оние кои сметале дека не треба да се воведуваат, а меѓу противницте за санкциите се наоѓала Финска.Членките на ЕУ се договорија да воведат нов пакет санкции кон Русија, но тие ќе стапат на сила дури за неколку дена, соопшти претседателот на Европскиот совет, Херман Ван Ромпеј.
„Имајќи ја предвид ситуацијата на теренот, ЕУ е подготвена повторно да ги разгледа одобрените санкции целосно или делумно“, изјавил тој.
Според предвиденото, санкциите кон Русија ќе ги опфатат компаниите Газпром, Транснефт и Роснефт.
Покрај ембаргото врз банките и енергетските компании, ќе биде забрането да се извезува оружје во Русија, како и стока со двојна намена која може да се користи и за воени и за цивилни цели.
Новите санкции опфаќаат и забрана на извоз на опрема за истражување и експлоатација на нафта, пренесе Раша Тудеј.Членките на ЕУ се договорија да воведат нов пакет санкции кон Русија, но тие ќе стапат на сила дури за неколку дена, соопшти претседателот на Европ

loading...
Loading...