Неверојатно: Бојата на очите ја одредува количината на болка која може да ја поднесете

Loading...

Очите не се само огледало на душата. Нивната боја покажува колкава количина на болка може да поднесе одредена личност, откриле научниците од Универзитетот во Питсбург. Па така истражувањето покажало дека жените со сини и зелени очи чувствуваат помалку болка за време на породувањето, отколку жените со црни и кафеави очи.
Интересно е дека на луѓето со сини очи им се потребни големи количини алкохол за да се опијат, во споредба со оние кафеави и црни очи.
Одговорот зошто е тоа така, научниците го откриле во гените. Тврдат дека постојат 12 различни комбинации на гени кои даваат одредена боја очи. Истовремено, овие гени имаат влијание на некои други делови од телото.

 
Па така, на пример, меланинот, кој влијае на очите на некое лице да бидат потемни, исто така ги забрзува реакциите во мозокот, па затоа луѓето со темно очи се почувствителни на алкохол.
Експертите открија дека луѓето со темни очи, имаат карактеристична комбинација на гени, поради што постигнуваат подобри резултати во спортовите, како што е бејзболот, додека лицата со сини очи имаат подобро резултати при планирање и играјќи голф.Па така истражувањето покажало дека жените со сини и зелени очи чувствуваат помалку болка за време на породувањето, отколку жените со црни и кафеав

loading...
Loading...