Исечете го пилешкото филе на ленти и пригответе вкусни пржени пилешки прсти. Вашите гости дефинитивно ќе уживаат да ги макаат пилешките прсти во вкусниот сос од лук.Состојки
600 g пилешко филе1 јајце, 2 супени лажици млеко100 g бел лебни трошки80 g пармезанСол и мелен црн пипер1 чајна лажичка благ црвен пипермасло за пржењеСос за макање3 чешниња лук5 супени лажици мајонез за салата2,5 dl јогурт1 супена лажица сок од лимонсол и мелен бел пипер
За да го направите сосот излупете и истолчете го лукот, помешајте го со мајонезот, јогуртот и сокот од лимон и зачинете со сол и црн пипер. Измијте го пилешкото филе, исушете и исечете го на соодветно големи парчиња. Изматете го јајцето со млеко.
Ситно изрендајте го пармезанот, помешајте го со лебните трошки, зачинете со сол, црн пипер и благ црвен пипер. Извалкајте го месото прво во јајцето, а потоа го во мешавината со кашкавал. Пржете ги во врело масло 4 до 5 минути додека не добијат златно-кафеава боја. Распоредете ги пилешките прсти и сосот од лук на чиниите.
Послужете со зелени маслинки и леб.Состојки
600 g пилешко филе1 јајце, 2 супени лажици млеко100 g бел лебни трошки80 g пармезанСол и