НЕВЕРОЈАТНО: „Кока-Кола“ плати 1 милион долари, за да не го дознаете ова!

Loading...

„Кока-Кола“ поминува низ тешко период. Компанијата ги поседува „Honest Tea“, „Odwalla“, „Powerade“, „Vitamin Water“, „Simply Orange“ и други производи наменети за пазарот на потрошувачи. Но најпозната е по правењето на „Кока-Кола“, производ кој нема хранливи материи и често е обвинуван за дебелината – епидемија која чини стотици милијарди долари и која предизвикува стотици илјадници смртни случаи секоја година. Со барањето за намалување вештачкиот вкус и газираноста во пијалокот, од компанијата се надеваат дека профитабилноста на Кока-Кола ќе се потпира на брендовите, како поздрави алтернативи. „Bloomberg.com“ извести дека продажбата на Honest Tea, Powerade и Simply Orange се новата профитабилност на компанијата.
Но постои еден проблем.
Во октомври, финансиските извештаи открија дека Кока-Кола тајно дала повеќе од еден милион долари за борбата против ГМО етикетирањето во Вашингтон.
Ендрју Кимбрел, основачот на Центарот за безбедност на храна, искоментира:

„Потрошувачите на здравите пијалоци сакаат да знаат што има во нивната храна. Со користење на парите од продажба на природни брендови за тајно финансирање на анти-избор агендата, која ги лишува потрошувачите од правото да знаат што пијат и јадат, Кока-Кола го предаде интересот на јавноста и застана на погрешната страна од историјата“.
Извршниот директор на „Кока-Кола“, Махтар Кент, изјави: „Ние обезбедивме огромни можности за избор на луѓето“. Но кога станува збор за правото да се знае дали вашата храна е генетски создадена, Кока-Кола наводно би сакала да не дознаете за тоа.
Според извештаите, ко-создавачот на „Honest Tea“, Сет Голдмен, изјави дека по неодамнешните „интерни дискусии“, Кока-Кола нема директно да ги финансира напорите за да го порази I-522. Очигледно Кока-Кола преку наводното илегално перење на пари преку Здружението на производители на намирници, сака да го зачува своето учество во тајност.  Со барањето за намалување вештачкиот вкус и газираноста во пијалокот, од компанијата се надеваат дека профитабилноста на Кока-Кола ќе се потпира на

loading...
Loading...