НЕВЕРОЈАТНО: Родната куќа на Хитлер како споменик на мирот?!

Loading...

Германскиот историчар Андреас Мецлингер предложил до градските власти на австрискиот град Браунау, родната куќа на германскиот нацистички лидер Адолф Хитлер да биде прогласена за куќа на мирот, пренесуваат германските медиуми.  Пред неколку месеци, историчарот започнал кампања на социјалните мрежи за промовирање на својата замисла. Тој навел дека секоја ден добива пораки за поддршка.
“Со овој проект би им се оневозможило на екстремистите и неонацистите да се собираат во близината на куќата, славејќи го роденденот на Хитлер”.

Градските власти на Браунау добија предлог куќата да се користи за канцеларии и училници, а Мецинглер смета дека не треба да се избрише трагата на Хитлер во тој град.
Домот во кој Хитлер се родил на 20 април 1889 година, бил библиотека, училиште, банка и центар за хендикепирани личности, но веќе 3 години како е празна.Пред неколку месеци, историчарот започнал кампања на социјалните мрежи за промовирање на својата замисла. Тој навел дека секоја ден добива пораки з

loading...
Loading...