Неверојатно: Што крие најголемата античка гробница?

Loading...

Археолози во гробница во Амфипол, кои веќе со месеци работат поради нејзината големина и значење кое допира во имагинацијата на Грците, ископаа две каријатиди, објави грчкото Министерство за култура.
 Гробницата во Амфипол, 100 километри оддалечена од Солун, се смета за една од најголемите откритија од времето Александар Македонски.

Каријатидите допираат во внатрешниот влез на гробницата и создадени се од истата скулпторска техника, како и сфингите откриени на главниот влез.
Од кога почнаа ископувањата во Амфилоп во 2012 година, археолозите го открија делот од влезот во гробницата од 4-тиот век п.н.е. со 4,5 метри висок страничен ѕид. Влезот, запечатен со неколку камени блокови, го чуваат две безглави сфинги со 1,5 метри.  Гробницата во Амфипол, 100 километри оддалечена од Солун, се смета за една од најголемите откритија од времето Александар Македонски.

loading...
Loading...