Никако не го пијте кафето БЕЗ КАЈМАК!

Loading...

Некои луѓе го пијат кафето превриено, без кајмак, а некои пак, знаат да го заборават и да им преврие. Некои прво ја превриваат водата, па ставаат кафе, а други кафето и водата ги варат заедно. Сеедно какво кафе пиете и акко го приготвувате, многу е важно да внимавате да не го превриете, зашто тоа е всушност многу штетно.Кога ќе се остави водата подолго да врие или ќе се преврие повеќепати, се менуваат нејзините хемиски својства – на полошо. Наместо да се ослободат штетните состојки што ќе ги наброиме, со превривањето само се зголемува нивната концентрација. Дури и здравите минерали на овој начин стануваат штетни, како калциумот кој се таложи како каменец во телото кога ваквата вода се консумира почесто.
Што се зголемува со превривањето на водата за кафе?
Арсен – Светската здравствена организација тврди дека најголема опасност за водата за пиење е токму арсенот, кој доведува до труење, проблеми со органите за варење, невропатија, кардиоваскуларни болести, лезии на кожата или дури рак.
Нитрати – Високата температура ги превора во нитросамин, кој е канцероген, а погубен е за јајчниците, цревата, мочниот меур, панкреасот, стомакот, предизвикува леукемија…
Флуорид – Некои научни истражувања потврдуваат дека флуоридите влијаат на намалување на невролошките и когнитивните фукнкции, намалување на плодноста и на коефициентот на интелигенција кај децата.Кога ќе се остави водата подолго да врие или ќе се преврие повеќепати, се менуваат нејзините хемиски својства – на полошо. Наместо да се осло

loading...