НИКАКО не пијте кафе помеѓу 8 и 10 наутро-Еве ја причината!

Loading...

По својата структура кофеинот е сличен со аденозинот, односно се „натпреварува“ со него по внесувањето во организмот и се врзува со истите рецептори. А со време ни е  потребен се повеќе кофеин за да останеме будни затоа што мозокот реагира создавајќи се повеќе рецептори за аденозин.  Дали сте запрашале како кафето вликае на вашиот мозок и тело и зошто од него имаме чувство дека живееме?
SAP Science се погрижи да ни даде објаснување во едно од своите многубројни забавни видеа. Имено, се е поврзано со хемискиот спој кој се собира во мозокот кога сме будни- аденозинот. Активноста на мозокот ја успоруваат рецепторите за кои се врзува аденозинот, а тоа е причината за нашиот замор. Нивото на аденозин опаѓа кога спиеме.  
По својата структура кофеинот е сличен со аденозинот, односно се „натпреварува“ со него по внесувањето во организмот и се врзува со истите рецептори. А со време ни е  потребен се повеќе кофеин за да останеме будни затоа што мозокот реагира создавајќи се повеќе рецептори за аденозин.  

 
Кафето го стимулива производството на адреналин, поради тоа се убрзува отчукувањето ан срцето, протокот на крвта. Влијае на разни допамини и поради тоа сте посреќни. 
Но, ДЕФИНИТИВНО мора да прекинете да го пиете помеѓу 8 и 10 наутро. Поради кортизолот е сосема бескорисно да се пие кафе во таа доба. Во нашето тело во утринските часови се ослободува кортизол кој е хормон кој делува како природен кофеин. 
Тој на нас делува така што не буди и ни дава енергија. Токму затоа оставете го кафето за подоцна. 
Дали сте запрашале како кафето вликае на вашиот мозок и тело и зошто од него имаме чувство дека живееме?
SAP Science се погрижи да ни даде

loading...
Loading...