Нозете и рацете ви се постојано ладни? Еве што би можело да ви биде…

Loading...

Дури и кога  е надвор топло вашите раце и нозе се ладни…Еден од можните проблеми е стегањето на крвните жили и намален доток на крв во екстремитетите.
Лекарите би можеле да дијагностицираат Рајнаудов синдром односно состојба во која дотокот на крв е екстремно намален во ладни услови. Јаки болки, вкочанетост се знаци за овој синдром.
Особено жените се на удар
Жените се особено чувствителни на ова. Причините се различни и сложени.
За почеток, проблемите со штитната жлезда може да бидат причина за постојано да ви биде ладно.
Анемија може да влијае на регулирањето на телесната температура, како и недостатокот на витамин Б.

 
Може и да не станува збор за поголем здравствен проблем туку едноставно лоши навики на спиење и хранење. Исто така и хормоните играат голема улога. Високото ниво на женски хормони го прави телото чувствително на температура.
Мажите имаат подобар метаболизам од жените благодарение на мускулната маса. Тоа значи побрзо согорување и повеќе топлина.
Изненадувачки е но масното ткиво кај жените не влијае на топлината на телото. Само ги штити внатрешните органи.
Генерално на жените им е ладно затоа што се ситни.
За многумина лошата регулација на топлина е „безопасна ситуација“, но ова е проблем на кој треба да се обрне внимание…Еден од можните проблеми е стегањето на крвните жили и намален доток на крв во екстремитетите.
Лекарите би мож

loading...
Loading...