Ова е еден од поедноставните а превкусни начини да го искористите бајатиот леб.Состојки:
-бајат леб
-1 јајце
-150мл млеко
-1 мала кисела павлака или крем сир
-малку сол
-150- 200гр шунка, свински врат, печница или слично…
-150гр кашкавал
-кечап, домашен или купечки
-оригано
Подготовка:
Исечете го лебот на тенки кришки, колку потекно, толку подобро. Намастете го тавчето за печење. Наредете го лебот, па празнините потполнете ги со парчиња леб.
Изматете јајце, млеко, павлака и сол па прелијте го преку лебот секаде по малку.
Потоа нанесете го кечапот и наредете ја шунката. Потоа нанесете го кашкавалот, ориганото, попрскајте со кечап и ставете во рерна да се пече на 220 степени.
Пријатно.Состојки:
-бајат леб
-1 јајце
-150мл млеко
-1 мала кисела павлака или крем сир
-малк