Омажи се во среда во Септември: Ова е најповолен ден за свадба, а дознајте кој е најлошиот!

Loading...

Венчавката е една од најважните денови  во шивотите на луѓето. Не е само  важно  за кого ќе склопите брак, туку и  кога. Еве што велат  народните верувања.Многу  луѓе денес на големо  ги  заобиколуваат народните верувања, но повеќето од нив се остваруваат  порано или подоцна. Не дозволувајте да погрешите, поготово кога се работи за брак, бидејќи можете да се каете цел живот.
Секој народ има различни  верувања кои се пренесуваат од колено на колено , па така меѓу народт останале некои верувања кога се работи  за изборот на датумот за венчавка.

Секој  месец има свое значење, па по тоа се одредувала  поволноста.
Еве кој  месец е поволен и  за што кога е во прашање склопување на брак.
Јануари: Омажи се кога годината е нова, тој  ќе биде вљубен, добар и искрен!
Февруари: Кога февруарските птици спијат, немој  да се венчаш, туку плаши се од својата судбина!
Март: Доколку  се омажиш додека дува мартовскиот ветер, задоволство и  солзи, ќе ги имаш и  двете!
Април: Омажи се во  април кога можеш, задоволство за неа, задоволство за него!
Мај: Омажи се во месец мај и  со сигурност  ќе го исполниш денот!

Јуни: Омажи се кога јунските рози растат, копна и мориња ќе обиколиш!
Јули: Оние кои ќе се венчаат во јули, ќе мораат да работат за леб!
Август: Кој  ќе се венча во август, ќе мине низ големи промени во животот!

 
Септември: Омажи  се во  септември во црква  и  животот ќе ти  биде богат и  добар!
Октомври: Доколку се венчаш во октомври, љубовта ќе  расте, но богатството ќе паѓа!
Ноември: Доколку  се омажиш во темниот ноември, запомни уживањето ќе дојде!
Декември: Кога декемврискиот снег ќе падне, омажи  се и искрената љубов ќе трае!
Освен за месецот, се одредувал и поволен ден за стапување во брачна заедница.
Постоела дури и  песна, по која се ланирал денот за венчавка:
Понеделник за богатство,
Вторник за здравје,

Среда е најдобра од сите,
Четврток за загуби,
Петок за крстови,
Сабота најлоша од сите.Многу  луѓе денес на големо  ги  заобиколуваат народните верувања, но повеќето од нив се остваруваат  порано или подоцна. Не до

loading...