Опасен вирус се шири на интернет: Исклучително инвазивен и поопасен од Хартблид!

Loading...

Колку ситуацијата е сриозна говори и проценката  на безбедносната компанија „Rapid7″ која е на работ на опасноста од вирусот,  дала оцена 10 од 10.Вирусот „Шелшок“ е нова закана за компјутерите и мобилните уреди со пристап на интернет како и веб страници  во целиот свет.
Експертите велат дека се работи за вирус помоќен од Хартблид кој во почетокот на годинава ги нападна компјутерите. Шелшок е инвазивен и ќе бидат потребни години за системот добро да се прочисти од него. Просечните корисници на интернетот тешко ќе го решат сами овој проблем, за тоа ќе им биде потребна помош од искусни информатичари.
За среќа, за разлика од Хартбит, Шелшок нема да гио натера корисниците на интернет да ги променат сите  лозинки, но хакерите сигурно ќе се служат со друга метода која овој вирус ја овозможува.
Експертите се посебно загрижени за корисниците на компјутерите на Епл Мек кои го користат софтверот „Bash” кој вирусот дирекно ги напаѓа преку програмата Terminal.
„Многу е важно корисниците и оние кои ги одржуваат страниците  веднаш да побараат помош и да почнат да го решаваат проблемот бидејќи кога тој ќе влезе во системот тешко се отстранува“, рекол Роберт Грахам, експерт  за безбедност Вирусот „Шелшок“ е нова закана за компјутерите и мобилните уреди со пристап на интернет како и веб страници  во целиот свет.

loading...
Loading...