Осудени за Македонија – Изумреа луѓето, ги истепаа…

Loading...

Блажо Давчев од Немањици, Овче Поле – дедо Блаже, несогласувајќи се со властите на поранешната држава бил осуден 3 години и 7 месеци затвор.Неговиот татко Гиго Давчев бил осуден на смрт.

И ден денес се сеќаваме на зборовите на дедото кај кого што доаѓаа државници и секакви големци, запишани во емисија на Радио Свети Николе:
Тој жив е закопуван во земја – кај Смкнат брег, пуштан во бунар со вода, затворан во мртовечница… 3 години жив затворен…Како да го заборавам татко ми?! Мојот татко го остави животот за Македонија! Беше убиен од Лазо Колишев. Сум го гледал списокот.
Изумреа луѓето, истепаа ги. На мене ќе ми кажете дека Лазо Колишев се борел за Македонија? Нека каже Лазо, нека кажат другите – кој ги истепа децата у Струмица? Кој ги утепа децата сите 50 души до чешмата кај Велес? ОЗНА и Лазо Колишев ги убија сите патриоти.Ченто…Споменикот на Колишев не заслужува да стои во Свети Николе…тој се бореше за себе, не се бореше за Македонците!

Извор: Лоза.мкНеговиот татко Гиго Давчев бил осуден на смрт.

И ден

loading...
Loading...