ОТКРИЕНА Е МИСТЕРИЈАТА како овчарското куче го контролира стадото овци!

Loading...

Отсекогаш, односот меѓу пастирот и овчарското куче претставува како еден вид магија, но научниците успеаја да ја разрешат таа мистерија.
 Со користење на GPS податоци, истражувачите открија математичка шема по која овчарското куче ја извршува својата задача.
Моделот до кој дојдоа може да се објасни, може да објасни како само еден пастир и едно куче можат да контролираат недисциплинирано стадо со повеќе од 100 овци.
Во основа, кучето следи 2 едноставни правила:
Прво правило: учи како да ги чува сите овци на едно место
Второ правило: кога овците ќе создадат компактна маса, ги тера да одат нанапред

“Интересното е што колку се овие правила едноставни” – изјави за ББС, водачот на истражувачкиот тим Д-р Ендрју Кинг од Унивезитеот во Свонси.
“На почетокот имавме различни идеи. Почнавме да го следиме стадото од воздух, но потоа сфативме дека мораме да го гледаме тоа што кучето го гледа, а тој гледа нешто бело и волнено. Доколку во тоа се појават празнини и почнат да се прошируваат, негова задача е да ги пополни што побрзо”.
Британскиот научник тврди како овчарското куче ја користи “теоријата на себично стадо”, како би ги натерал животните да се збијат едно со друго и да се насочат во негов правец. Со користење на GPS податоци, истражувачите открија математичка шема по која овчарското куче ја извршува својата задача.
Моделот до кој дој

loading...
Loading...