Откриена голема измама- Намерно прават брзо расипливи машини за перење алишта и садови, телевизори и телефони за да купуваме нови!

Извештајот на Европскиот потрошувачки центар (СЕС) покажува дека денес производите намерно се прават лошо за да се расипуваат што побрзо, односно да се купуваат што почесто.
 Во документот под називот „Програмирано рок на траење на продукти за широка потрошувачка“, кој го објви францускиот  Le Monde, пишува претежно се работи за „функционални грешки“ кои се наоѓаат во речиси сите електрични или електронски производи.
Тоа е точно, затоа што производите се направени на таков начин што кога само еден негов дел откаже, целиот производ престанува да работи.
Во извештајот на Европскиот потрошувачки центар (СЕС) исто така се тврди дека денешните машини за перење облека се програмирани на 2.000-2500 перења затоа што многу делови се почесто се изработуваат од пластика, а не од инокс.
Телевизорите се програмирани да работат 20.000 часа, а слично се случува и со мобилните телефони и „смартфоните“. Така, многу често е невозможно да се пронајде заменски дел затоа што тој веќе не се произведува, па потрошувачот е присилен да купи потполно нов производ. Во документот под називот „Програмирано рок на траење на продукти за широка потрошувачка“, кој го објви францускиот  Le Monde, пиш

Пронајдете не на следниве мрежи: